A mikulás csokit szegény gyermerkrabszolgák készítik a világ színfalai mögött

Borzalmas igazság az ünnepeket egyik legismertebb “jelképe” mögött…

Kevesen tudják, de óriási ellentmondás feszül abban, hogy az egyik legkeresettebb luxustermék, a csoki, a világ legnyomorúságosabb területeiből gyökeredzik.

A cukrászat mesterműveinek számító pralinék, trüffelek, és bonbonok alapanyagának döntő többsége Afrikából származik.

Ezeket pedig nagyrészt bizony sanyarú körülmények között élő és dolgoztatott gyermek munkásoknak köszönhetjük.

Így sok esetben a csoki mikulások között is jó eséllyel akad sok olyan, melyet ilyen gyermekmunkások “állítottak elő” a modern nyugati világ számára.

A rettenetes állapotú földutakon gyakran 4-6 órába is beletelik, mire a kakaóbabbal megrakodott teherautók eljutnak egy nagyobb településre…

Egy átlagos kakaótermelő 0,78 dollárt keres meg egy nap, a munkások 200 dollár alatti bevételre számíthatnak egy évben, ami jóval a létminimum alatt van.

Egy 2000-es brit dokumentumfilm például rávilágított, hogy a kakaótermelő országokban gyakorlatilag modern rabszolgaságot teremtett a nyomor, és nem ritkán olyan gyerekeket dolgoztatnak az ültetvényeken, akik emberkereskedelem útján kerültek a gazdákhoz.

A mai napig nem ismertek a pontos számok, hogy ebben az egész “iparágban” valójában mennyi gyermek érintett, de a számuk igen magasra tehető.

A változáshoz azonban a fogyasztókra is szükség van, és tudatosan olyan termékeket vásárolni, amelyek garantáltan átlátható és fenntartható forrásból származnak.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.