Csillagösvényen – Honfoglaló magyarság harcmodora és hadserege, ahogyan még nem láttad – videó

Nem véletlen, hogy egykor egész Európa rettegett és tartott a magyar harcosainktól, és évszázadokon át mély tisztelet övezte őket még a legnagyobb ellenségeik köreiben is.

A magyarok fő fegyvere az íj és a nyíl volt. A 9. századi magyra könynűlovas felszereslése 6 heti élelemmel együtt körülbelül 45 kg volt.

20-25 nyílvesszővel rendelkeztek, és volt könnyű bőrpajzsuk is, valamint további 20-25 tartaléknyíl.

Egy zsákban 6 heti élelmet tartottak, 6 kg mennyiségű húspor, valamint tejpor, köles, 1 kg só, főzőedény és vizes palack volt benne.

Elképesztően jó rendszerük volt, ezért tudtak hatalmas távolságokat megtenni és úgy vándorolni messzi vidékekre, mint az árnyakkal mozgó szellemek.

Ez a minden magyar lovas által hordozott száraz táplálék vízben megfőzve mintegy 120-130 kg élelemre volt elég vagyis bőségesen tudtak étkezi a portyáik alatt.

Minden magyar lovas egy marék tejport vegyített el vízzel, egy kulacsba, majd a nyergére akasztotta.

A folyamatos rázás következtében a nap folyamán egy tej emulzióvá oldódott, majd azt itták.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen lehetett 45 kilót folyamatosan cipelni a sztyeppéken és az európai, valamint közel-keleti mardosó pusztákon lovagolva.

Nem véletlen, hogy rólunk ma is sokan úgy tartják, hogy az egyik legerősebb és legszívósabb lovas népek leszármazottai vagyunk.

A Csillagösvényen című dokumentumfilmből egy kivágott részlet ízelítőnek, amely bemutatja a honfoglaló magyarság harcmodorát és fegyverzetét, neves szakemberek véleményét felsorakoztatva.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.