Magyar Csernobil lehet a Mátrai Erőmű ügyéből? Egészségre ártalmas anyagok szabadulnak fel a területen

A hatóságok hallgatnak, a helyiek pedig rettegnek. Ismerős, mintha hasonló történt volna annak idején Pripjaty környékén is…

Az emberek gyanús összetételű párafátylakat lehelnek meg, rengeteget köhögnek, és nem a betegségek és a nátha szezon miatt.

Amikor elérik a szennyeződés közelét, akkor sokakra igazi roham tör rá.

Mindenki az erőműre fogja, de igazából a Viresol Kft., a gabonafeldolgozó a ludas – véli egy erős alkatú férfi, aki a detki kocsma előtt toporog.

A hatóságok hivatalos bejelentése szerit még tart a folyamatos mintavétel és vizsgálat, több mint két hete, és a szennyeződés is ott van a környezetben.

A helyiek pedig rettegnek, mert sokakat emlékeztet az egész egy picit Csernobilra.

Ott is nagy volt a csend a hatóságok részéről, és csak napok múlva derült fény arra, hogy több ezer ember élete volt veszélynek kitéve, amiről az első perctől kezdve tudtak.

A feltételezett szennyezésnek szúrós szaga van, igaz, csak közelről, persze én vagyok a hülye, hogy belehajoltam, könnyezik a szemem, és köhögnöm kell. A feltételezett szennyezés szürkéskékre festi a Bene-patak vizét, ami volt már fekete is, a nyáron, amikor halpusztulás miatt aggódhattak a helyiek.

A feltételezett szennyezés a hírek szerint a Mátrai Erőműben keletkezett, és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagy nehezen létrejött múlt heti sajtótájékoztatója alapján csak szaga volt, de nem jelent komoly veszélyt.

Egyszer csak szóltak, hogy a gyerekeim nem jöhetnek ki az iskolából, mert mérgező gáz került a levegőbe. Azóta se magyarázták meg, hogy ez mi, de ne beszéljünk szennyezésről, hanem feltételezett szennyezésről, mert az egész egy nagy feltételezés. Megmondta a katasztrófavédelem is, hogy semmi baj. De azért közölték az emberekkel: lehet, hogy evakuálják a falut

– mesélte egy helyi.

Sokak szerint megvan a gyanúsított is, ami a veszélyt okozza a területen:

A nitrogénmonoxid súlyos szemkárosodást, égési sérülést és marást okozó veszélyes gáz, a kénhidrogén színtelen, vízben jól oldódó záptojásszagú gáz, magas koncentrációban tüdőödémát, cianózist, véres köhögést okoz. A foszforhidrogén belégzése után fejfájás, szédülés, légszomj, görcsök jelentkeznek, nagyobb dózisnál ájulás.

Detken már a nyáron kipusztultak a halak a patakból, a cég odaengedte a vizét. És most büdös az egész, és megy a susmus. De remélem, este a polgármester mond valamit a falugyűlésen.

Vajon mi zajlik ott?

A helyiek rettegnek és zavarodottak, a hatóságok pedig olybá tűnik mintha nem mondanák el a teljes igazságot.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.