Már 140 ezer ember halt bele a rettegett kórba, mely visszatért kísérteni a világot: világméretű járvány lehet belőle?

Az az egyik legfertőzőbb betegség, sokáig azt hittük, hogy végre sikerült leküzdenie az emberiségnek, és minden nyomát eltüntettük, főleg a különleges védőoltásokkal.

Ez azonban nincs így, és visszajár kísérteni.

Ráadásul nem csak Európa, hanme kvázi világszerte. Egyre több helyen, de főleg Afrikában és Európa egyes részein ütötte fel a fejét, és már 140 ezer ember halt meg benne.

A halottak többsége ráadásul gyermek.

A WHO becslése szerint 2018-ban 17 ezerrel többen haltak meg kanyaró miatt, mint 2017-ben.

Elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjed sok helyen a betegség, ennek egyik oka a WHO szerint az oltottság alacsony szintje.

A halálozások számához hasonlóan alakult a megbetegedések száma is:

Drasztikus csökkenést követően ismét emelkedni kellett. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2018-ban 9,8 millió kanyarós eset volt, míg 2017-ben 7,6 millió.

A WHO szerint a világ sok országában nincs bejelentési kötelezettség, ezért a kanyarós esetek mindössze töredékét tudják csak regisztrálni.

2019 novemberéig a Kongói Demokratikus Köztársaságból jelentették a legtöbb megbetegedést.

A helyi hatóságok szerint több mint ötezren haltak meg kanyaróban, vagyis hozzávetőleg kétszer annyian, mint a tavaly nyár óta tomboló ebolajárványban.

A WHO szerint ennek oka az oltási lefedettség alacsony szintje. Szakértők ugyanakkor gondot látnak az oltóanyag-ellátásban is.

Afrikában Libériában, Madagaszkáron és Szomáliában is komoly gondokat okoz a kanyaró.

Hogy  lesz-e komolyabb fenyegetés a kanyaróból, az még egyelőre a jövő zenéje, de a folyamatok meglehetősen aggasztóak.

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, főleg gyerekeket támad meg. Lázzal, köhögéssel jár, és az egész testen kiütéseket okoz.

A fertőzés átmenetileg legyengíti az immunrendszert, ami miatt középfülgyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás vagy hasmenés is jelentkezhet.

Különösen súlyos szövődményt jelentenek az agyvelőgyulladások bizonyos típusai, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.