Százezrek orvosi ellátása lehet veszélybe: erre mindenki nagyon ügyeljen

Mindenkinek ki kell fizetnie ezt az összeget, különben bukja a TB-t.

Alapvetően megváltozik a társadalombiztosítás rendszere 2020. július 1-jétől.

Aki három hónapon keresztül nem fizet TB-járulékot, azt csak akkor láthatja el az orvos, ha kifizeti az ellátást.

Aki három hónapnál többel tartozik, annak a neve mellett barna színnel jelzi majd a rendszer, hogy nem jogosult az ellátásra. Eddig mindenkit elláttak, és utólag, adók módjára hajtották be a tb-tartozást.

A törvény egyébként 7.710 Ft-ban határozta meg jövő júliustól az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, vagyis ez az, amit mindenkinek be kell fizetnie, aki valamilyen okból nem biztosított, például háztartásbeli, egyetemre fel nem vett fiatal, vagy úgy dolgozik, hogy nem jelentette be a munkaadója.

Izer Norbert adóügyi államtitkár azzal indokolta a Magyar Nemzetben a drasztikus szigorítást, hogy ezzel “a potyautasokat” szűrik ki.

A jogosultság ellenőrzését az egészségbiztosító végzi majd. Ha valakinek megszűnik az egészségügyi ellátásra való jogosultsága, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonnal tájékoztatja az adóhivatalt.

A hatóság levelet küld, amelyben jelzi, hogy a tartozó egészségügyi ellátást csak az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével vehet igénybe. A hatósági levélben a járulék mértékéről és a fizetés elmulasztásának következményeiről is részletes tájékoztatást adnak.

Ha valaki ennek ellenére sem fizeti rendesen a járulékot, és háromhavi tartozást, vagyis 23.130 Ft-os elmaradást halmoz fel, akkor társadalombiztosítási azonosító jele, azaz a TAJ-száma érvénytelenné válik.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.